Istoria orezului
Istoria orezului a inceput cu peste 8000 de ani in urma, in Asia de Sud-Est, mai exact in China, de unde s-a raspandit in restul Asiei si Orientul Mijlociu. In acele timpuri, orezul se folosea in stare pura si se consuma in alimentatie.
A inceput sa se raspandeasca in zona mediteraneana, ajungand in Spania undeva in secolul al VIII-lea. Primele culturi au fost cultivate in India si China iar apoi orezul a inceput sa fie cultivat in insulele din Indonezia si Japonia, unde a fost pana in secolul al XVII-lea principala moneda de schimb. In aceste zone, orezul are o stransa legatura cu religia si este considerata o planta sacra si o intruchipare a zeitei Dewi Sri.
In Asia, orezul este aliment de baza si se consuma de doua sau de trei ori pe zi.
In lume, sunt cunoscute 25 de specii de orez, cu peste 40000 de varietati.
In Romania, prima plantatie de orez dateaza din secolul al XVIII-lea si a fost cultivata in zona Banatului, de catre un grup de italieni din Milano.