Descoperiti orezul
Cititi despre...
Cunoasteti varietatea orezului in lume!
Planta de orez este cultivata si in Romania, inca de la inceputul secolului al XVIII-lea, tara noastra aflandu-se la limita Nordica de cultura a orezului in Europa.
Putand vorbi deja de o traditie in cultivarea orezului, specialitatile romanesti pe baza de orez nu au intarziat sa apara. Pilaful este unul dintre cele mai bune exemple de reinterpretare autohtona a unor retete de traditie italiana.
Printre varietatile de orez cultivate in Romania, dar si printre cele mai folosite se afla orezul cu bob scurt, dar si cel cu bob rotund.
Cu boabele sale foarte lungi si subtiri, cu aroma delicata si un gust ce se asociaza adesea cu cel de nuca, Basmati este numit deseori “regele” orezului. Cuvantul “basmati” inseamna aromat si moale, iar aceasta varietate este cultivata de peste 1000 de ani in India si Pakistan.
O regiune recunoscuta pentru productia adevaratului orez basmati este Punjab, unde se cultiva acest sortiment, in doua variante: alb si brun.
Orezul basmati are un index glicemic redus si un continut ridicat de vitamina B, aducand in orice reteta un aport de sanatate si gust!
Japonia este o tara miraculoasa, plina de traditie si istorie, iar orezul face parte din cultura nationala a acestui loc minunat. Aici, sortimentele de orez cu bob scurt sunt cultivate cu grija si atentie, pentru preparea unor preparate sanatoase si pline de gust, precum sushi sau sake.
Bogat in carbohidrati, aceasta varietata reprezinta pentru organism o sursa buna de energie si ajuta in buna functionare a creiereului.
Fara sodiu sau grasimi nocive, orezul cu bob scurt reprezinta un deliciu plin de sanatate, ale caror beneficii sunt recunoscute in Japonia de milenii.
La inceputul secolului al XIV-lea, nordul Italiei era deja cunoscut pentru productia unor varietati de orez cu bobul mic spre mediu si rotund. Acesta era folosit in alimentatia de zi cu zi, dar si ca medicament si remediu pentru anumite afectiuni.
Risotto este nascut in Italia si reprezinta, alaturi de mult iubitele paste, un fel de baza in alimentatia Italiana, care foloseste orez de cea mai buna calitate, precum cel Arborio.
Aceste sortimente de orez contin un anumit tip de amidon, care face bobul de orez lipicios, ideal pentru prepararea unor alimente usoare si cremoase, dar si pline de sanatate.
China este un loc plin de traditie si frumusete, in care istoria orezului este aproape le fel de veche ca si istoria locurilor. Acest taram plin de farmec scoate la iveala arome, culori si gusturi deosebite, toate avand ca baza orezul.
Fiind cel mai mare producator de orez din lume, in China se cultiva hectare intregi de varietati de orez, de la cele cu bob scurt, pana la specialitati precum orezul negru chinezesc.
Bogate in vitamine si fier si versatile, fibrele orezului ajuta la senzatia de satietate, devenind astfel un aliment pe cat de nutritiv, pe atat de sanatos.