Tipurile de orez
Bob scurt:
Orez Bomba
Orezul Bomba este un soi de orez foarte rar, aparut in secolul al XVIII-lea. Acest orez mai este cultivat datorita pasiunii unei familii care detine de multi ani ferma Illa de Riu din delta fluviului Ebro. Boabele sunt mici, rotunde si se dilata de 2-3 ori la gatit. Isi pastreaza fermitatea la gatit si nu se destrama. Este un orez foarte aromat, fiind ideal pentru paella, risotto sau pentru preparate la cuptor.
Orez Originario
Orezul Originario este un orez cu boabe rotunde si corpolente, un aspect perlat și mai presus de toate o capacitate mare de absorbție. Multumita catifelarii si capacitatii de a-si dubla volumul in timpul prepararii, este ideal pentru supe, orez cu lapte, preparate gratinate, umpluturi, prăjituri de orez, chiftele și crochete umplute.
Bob mediu:
Orez Arborio
Orezul Arborio este un tip de orez cu bobul mediu si rotund, de o consistenta cremoasa si usor masticabila. Produs in Italia, acesta este ideal pentru prepararea unor feluri de mancare precum risotto sau budinci din orez.
Orez Carnaroli
Virtutile gastronomice ale orezului Carnaroli se datoreaza unui echilibru excelent intre abilitatile sale de absorbtie si pierderile reduse de amidon din timpul prepararii. Acest tip de orez este ideal pentru risotto si isi mentine textura crocanta chiar si dupa gatire.
Orez Vialone Nano
Orezul Vialone Nano este un orez de dimensiuni medii, cu o forma rotunda, similar cu Arborio si Carnaroli. Cu un aspect perlat, acesta este un orez condimentat, aromat, cu un continut foarte ridicat de amidon si gust de ierburi aromatice, fiind ideal pentru risotto.
Orez San Andrea
Orezul San Andrea este un orez Italian de calitate inalta cu bobul mediu, rotund si moale. Are o culoare alba sidefata, marindu-si considerabil dimensiunile si devenind de un alb imaculat in timpul fierberii. Acest tip de orez este perfect pentru risotto, tinbali, dar si preparate cu carne sau legume.
Orez Carolino
Orezul Carolino se distinge dintre tipuri de orez cu bob mediu prin faptul ca in momentul prepararii termice capata o consistenta cremoasa, usor pastoasa. Mai mult, odata gatit, acest tip de orez absoarbe aromele ingredientelor, fiind adesea folosit in prepararea retetelor cu carne.
Orez Roma
Un orez clasic Italian, Roma este excelent pentru prepararea risotto-ului, boabele sale absorbind un volum mare de lichid. Mai mult, fiecare bob ramane individual in timpul prepararii termice, acest tip de orez fiind unul care nu se lipeste. Acest lucru il face perfect pentru prepararea deserturilor cremoase, precum budinca de orez.
Orez Ribe
Orezul Ribe este o varietate foarte ultilizata de orez cu bob mediu. Ideal pentru prepararea unei paella delicioasa, acesta devine usor translucid in timpul prepararii. Mai mult, datorita faptului ca are un grad mare de absorbtie, acestea se infuzeaza usor cu aromele celorlalte ingrediente folosite in realizarea retetelor.
Orez Ponni si Sonna Masoori
Orezul Ponni si orezul Sona Masoori sunt varietati de origine Indiana, cu un bob mediu spre lung si cu un indice glicemic foarte scazut. Gustul usor aromat, cu savoare de ierburi aromatice, face din aceste tipuri de orez candidatele ideale pentru realizarea unor retete exotice si usoare.
Bob Lung:
Orez Basmati
Orezul Basmati este o varietate specifica zonei din Nordul Indiei si Pakistan, cu bobul lung si o textura pufoasa, care nu se lipeste. Cu un gust usor si fin de nuca si cu un index glicemic redus, este ideal la salate si preparate usoare.
Orez Jasmine
Cunoscut si sub denumirea de orez thailandez parfumat, orezul Jasmine creste in estul Asiei. Are un parfum usor, iar cand este gatit devine putin mai lipicios decat alte tipuri de orez cu bob lung. Se potriveste foarte bine cu alte alimente asiatice si este folosit cu precadere in bucataria asiatica.
Orez Integral
Unul dintre cele mai sanatoase varietati de orez, orezul integral este renumit pentru proprietatile sale. Cu o aroma desavarsita care aminteste de graul fiert, acesta este perfect in prepararea unor salate cu un aport nutritiv ridicat.
Orez Salbatic
Orezul Salbatic nu este un orez propriu-zis, ci boabele lungi si subtiri ale unei plante erbacee. Este utilizat de obicei in amestec cu diverse tipuri de orez, iar textura mai dura devine pufoasa odata gatit, iar boabele raman separate.